Creatieve praktijkcombinaties

Waarom zorgen we niet dat de molenbiotoop vrij blijft van begroeiing, zodat de molen optimaal kan draaien? Waarom is het feit dat bijna alle Nederlandse bossen na 1850 ontginningsbossen zijn, niet beter zichtbaar in die bossen? En waarom kan je de muurvaren die groeit in de voegen van de kademuren van landgoed Eerde bij restauratiewerkzaamheden niet gewoon verwijderen?

Landwerk oktober 2015

natuur-en-cultuurhistorie

Het zijn maar enkele van de vragen die opkomen bij het lezen van het boekje Natuur & Cultuurhistorie. Het is geen wetenschappelijke studie maar eerder een soort journalistiek onderzoek naar de dilemma’s die je tegen kan komen als je zowel natuur als cultuurhistorie wil beschermen. In zes reportages geven Mirjam Koedoot en Marianne Wildschut daar een mooi en gevarieerd beeld van, met verhalen over Molen de Hoop in Loenen aan de Vecht, het natuurbeheer van Vliegveld Soesterberg, het productiebos Sprengenbos, de muurbloemen van landgoed Eerde, de huidige (on)zichtbaarheid van de negentiende eeuwse schilderijen van de Haagse School, en het natuur- en cultuurbeleid in Nationaal beek- en esdorpenlandschap de Drentsche Aa.

De praktijkvoorbeelden die Koedoot en Wildschut beschrijven, zijn vooral goede voorbeelden. Leuk verhaal is de manier waarop Utrechts Landschap bedreigde planten als muurvaren proberen te behouden bij de restauratie van metselwerk, evenals het enthousiasme waarmee beheerders in het Sprengenbos een oude wildwal herstelde, die vroeger de jonge aanplant tegen wildvraat te beschermen. Het zijn tekenen dat natuurbeheerders steeds meer oog krijgen voor cultuurhistorie, zoals hoofd Landschap Henk Baas van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in zijn naschrift schrijft.

Ondanks de mooie voorbeelden lijkt Natuur & Cultuurhistorie vooral vragen op te werpen en dilemma’s in kaart te brengen. Oplossingen worden niet gegeven, de nadruk ligt op de creatieve combinaties die beheerders in de praktijk – misschien wel moeten – maken van natuur en cultuurhistorie. Polderen is daarbij een positieve eigenschap, blijkt uit het interview met landschapshistoricus Theo Spek die vertelt hoe natuurbeheerders en cultuurhistorici samen de cultuurhistorische natuur van de Drentsche Aa levend wisten te houden.

Mirjam Koedoot en Marianne Wildschut, Natuur & Cultuurhistorie – Natuur als spiegel van onze geschiedenis, Hogeschool Van Hall Larenstein, ISBN 9789082119558, gratis aan te vragen via info@hogeschoolvhl.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.