Kapel in badkamer

Van de oudste huizen van Zwolle is alleen ondergronds nog wat te vinden. De grote stadsbrand vernietigde in 1324 alle houten huizen die er toen stonden. Maar er zijn wel andere prachtige vondsten, blijkt uit het boek onZichtbaar Zwolle. Zo is op de eerste verdieping van een moderne uitbouw achter Sassenstraat 22-24, in de badkamer, een dichtgemetseld spitsboogvenster en een steunbeer te zien van de vijftiende eeuwse Sint Laurenskapel, die ergens na 1720 uit het binnenterrein achter de Sassenstraat en de Goudsteeg is verdwenen. Mooie verhalen.

Blauwe Kamer oktober 2015

onZichtbaar Zwolle

Aanleiding voor het boek was het bouwhistorisch onderzoek dat is uitgevoerd vanaf 2009 naar ruim vierhonderd gebouwen in de Zwolse binnenstad. Het levert een boek op dat enorm rijk is aan details, met mooie verhalen over de leerlooierijen op de zuidelijke wallen, hoe de Nieuwe Markt van prestedelijk hof, kloostercomplex, kloostertuin uiteindelijk marktplein werd, over dwarshuizen en muurhuizen, maar ook met een uitgebreide analyse van de vroegste bouwgeschiedenis tot 1400.

Het mooiste detail is het merkwaardige gat in de gevel van café-restaurant de Belgische Keizer, dat vroeger werd gebruikt om op borsthoogte kettingen over de straat te spannen om te voorkomen dat vijandelijke ruiters door de straten konden galopperen. ‘Straatketenen’ heten die. Het maakt onZichtbaar Zwolle een mooi snuffelboek, maar door alle details heen zie je hoe Zwolle in de loop van de eeuwen is gegroeid.

Dirk de Vries en Henry Kranenborg (red.), onZichtbaar Zwolle – Archeologie en bouwhistorie van de stad, SPA, ISBN 9789089321268, 34,95 euro

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.