Prototype van stedenbouw in Beijing

In Beijing Danwei  richten Italiaanse onderzoekers zich op een uniek Chinees stedenbouwkundig fenomeen in Beijing, de Danwei. Met het boek willen Italiaanse stedenbouwkundigen een tegenwicht bieden voor de ‘dramatisering van extremen’ die vaak de hoofdrol speelt in boeken over bijvoorbeeld het snelle verdwijnen van de traditionele hutong-buurten of de supersnelle bouw van wolkenkrabbers en wereldhavens.

Blauwe Kamer oktober 2015

BeijingDanwei_3D

Danwei zijn stadswijken uit de communistische periode, waarin wonen, werken en recreëren werd gecombineerd. Het boek gaat eigenlijk over de herbestemming van piepjong industrieel erfgoed in druk bevolkte woonwijken met soms al een lange geschiedenis. Het gaat altijd om industrie woonwijken is aangelegd. Het complex van de Beijing Textile Factory werd in 1990 gebouwd en bestond uit de fabrieken No. 1, 2 en 3 met daaromheen grote appartementencomplexen. Vlak naast een van de pijpen van de Beijing No. 2 Thermal Power Plant uit 1977 staat een toren van een tempel van de meer dan duizend jaar oude Tianning-tempel. Het waren geen kleine fabrieken. Zo bestond de Beijing Xinhua Printing Press bij de opening in 1947 uit 54.137 vierkante meter waar 1631 mensen werkten.

Het boek bestaat voor de helft uit essays over de relatie van Beijing met zijn danwei’s, de bevolking, de vroegere industrialisatie en de transformatie van de wijken. De meeste fabrieken hebben inmiddels een andere bestemming gekregen, als wooncomplex of als een winkel- en cultuurcluster. De danwei lijkt voor de Europese auteurs een Chinese tegenhanger van de creatieve oplossingen voor herbestemming van industrieel erfgoed, maar de Chinese auteurs zien het als een prototype van de stedenbouw in Beijing. Danwei vormen een eigen klasse in de Chinese stedenbouw.

Michele Bonino en Pilippo De Pieri (red.), Beijing Danwei – Industrial Heritage in the Contemporary City, Jovis, ISBN 9783868593822, 18,- euro

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.