Natuurbescherming is een kwestie van beschaving

Frank Berendse nam onlangs afscheid als hoogleraar in Wageningen. Hij werd bekend van zijn kritiek op het agrarisch natuurbeheer, maar in zijn nieuwe boekje ‘Wilde apen’, dat als ondertitel heeft ‘Natuurbescherming in Nederland’, is hij ook kritisch op de natuurorganisaties. De natuurbeweging heeft zich volgens Berendse veel te makkelijk weg laten zetten door Henk Bleker, waardoor het de toenmalige staatssecretaris lukte om rigoureuze bezuinigingen door te voeren voor natuur en landschap.

Landwerk oktober 2016

Wilde apen

 

Natuurbeschermers hebben te lang lopen ruziën of ze nu wildernisnatuur of gruttonatuur moesten beschermen. “Vreemd genoeg is er in ons land de laatste twintig jaar veel debat geweest over welke natuur je zou moeten beschermen, maar veel minder over hoe dat moet”, schrijft Berendse. “Nog steeds buitelt men over elkaar heen bij de vraag welke natuur het mooiste of het beste is.”

In ‘Wilde apen’ wil Berendse een eerste aanzet geven voor een natuurbescherming die ook daadwerkelijk de natuur beschermt. Stop met pappen en nathouden, lijkt hij te zeggen, en durf groot te denken. Een derde van Nederland moet natuurgebied worden, stelt Berendse. Nu halen we de 17 procent natuur nog niet eens, waar Nederland zich in 2010 aan committeerde in het Biodiversiteitsverdrag.

Voor het beheer van de natuur wil Berendse op waterschappen lijkende organisaties die een Regionaal natuurnetwerk beheren en gefinancierd worden via een Regionaal beheerfonds. En in plaats van boeren op te zadelen met meer milieuregels wil Berendse eenvoudigweg belasting heffen op de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen, antibiotica, kunstmest en geïmporteerd veevoer dat een bedrijf per hectare inkoopt.

Natuurbescherming is voor Berendse net als de afschaffing van slavernij of sociale wetgeving een kwestie van beschaving. “De volgende stap is, dat we ook de wilde dieren en planten waarmee we deze Aarde delen, de ruimte geven die ze nodig hebben om zelf hun toekomst te bepalen. Dat gaat gebeuren. Let maar op!” Denkvoer voor mensen die verder durven te denken dan wildernis of grutto.

Frank Berendse, Wilde apen – Natuurbescherming in Nederland. KNNV Uitgeverij, ISBN 9789050115957, 9,95 euro.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.